Skumkyssar och salta hjärtan

Recension av Skumkyssar och salta hjärtan

Jag har läst boken Skumkyssar och salta hjärtan av författaren Lasse Ekholm från 2002. Boken är en äventyrsroman som både innehåller spänning och kärlek.
Hampus är intresserad av en tjej som heter Petra, hon är så snygg. Han vill bjuda med henne till sitt smultronställe, familjens fritidshus som låg på Ormskär. Men Petra var inte intresserad av att följa med. Hampus går istället och frågar Irmelin, fast hon inte är den snyggaste precis! Irmelin vill gärna följa med Hampus över helgen till deras stuga. Stugan var egentligen stängd för vintern men Hampus hade nycklarna dit. Till sina föräldrar hade Hampus sagt att han skulle ut med fältbiologerna och tälta. De skulle kolla på fåglar som flyttar söder ut på hösten. Hampus mamma skulle fixa en ordentlig matsäck som nog skulle räcka till dem båda.
Irmelin berättade heller inte sanningen hemma om vart hon skulle. Hennes föräldrar trodde att hon skulle åka till en kompis mormor.
De åker båt ut till ön. På bryggan vid sommarstället fanns en utsvulten katt som de ger lite mat. Irmelin tror det är Hampus katt för den vill bara kela med honom, men det är det inte.
De går in i stugan och börjat elda för att få lite värme i huset. Under tiden som huset värms upp bestämmer de sig för att ta en tur med båten på sjön. När de satt sig i båten så hoppade katten i också. De la sig ner i båten med katten och åt på sitt godis. De hade det rätt så mysigt. Efter ett tag börjar det åka in vatten i båten och då märker de att de drivit iväg. Kalla vindar började blåsa och flera vågor slår över båtens kant. De tappade ena åren som försvann, de försökte paddla med den som var kvar men de kom allt längre från land. Irmelin hittade ett ankare i båten som hon slängde i men den starka vinden och vågorna gjorde så att linan gick av. Hampus blev arg och sa att det var Irmelins fel. Ålandsbåten körde förbi, dem såg dem inte. Katten försvann i havet. De frös och var genomblöta, Hampus höll på att förfrysa. De klädde av sig för att få bort de kalla kläderna från kroppen och kröp ihop tillsammans. Till slut fick ett lastfartyg syn på dem och räddade dem. De fick åka till sjukhus. Hampus hjärta hade stannat och hans hjärna hade fått syrebrist. Irmelin fanns hela tiden vid hans sida på sjukhuset. Hampus fick stanna där i två månader och blev till slut bättre.
Huvudpersonerna i boken är Hampus och Irmelin. Irmelin blev ibland kallad för tok-Irma för att hon var lite tokig och svarade konstigt på frågor när hon suttit och dagdrömt. Hon var enligt Hampus inte speciellt snygg och hade på sig konstiga kläder som inte matchade. På något konstigt sätt tyckte han ändå om henne men det ville han absolut inte vissa för resten av klassen. Under äventyret tar Irmelin hand om Hampus och håller honom vaken i båten. Hon finns också hos honom den tiden han är på sjukhuset. Hon blir en riktig vän.
Hampus är en kille som vill imponera på de andra i klassen. Han vill egentligen ha en dejt med Petra för att hon var snyggast och populärast. Då skulle också Hampus bli populär också. Han vill absolut inte att de andra i klassen ska få veta att han ska ut med tok-Irma, för då skulle de tycka att han var konstig. Hampus är mycket rädd i båten och skyller på Irmelin att de hamnat i trubbel.

Författaren Lasse Ekholm använder enkla meningar och vardagliga ord. Jag märker att det finns några ord som jag inte riktigt förstår och det beror på att de är gammeldags tex. ficktv Texten är skriven i kronologisk ordning och den berättas av någon.
Budskapet i boken tror jag kan vara att den som man inte ser/eller kan tänka sig som vän i själva verket kan vara en riktig vän. Kärlek växer fram mellan dem. Jag tycker att författaren lyckas med att skapa ett äventyr. Boken är mycket spännande och det var svårt att sluta att läsa den. Den innehåller både spänning och kärlek. Därför rekommenderar jag även andra att läsa den. Det som är dåligt är att det märks att boken inte är skriven nu och då kan man ha lite svårt att förstå alla ord. Men annars är den bra!

Emelie D Johannson



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

emelieberlin.blogg.se

Hej! Jag heter Emelie Johansson. Bor utanför ett ställe som heter Virserum. Jag är 13 år gammal. Och mitt intresse är att va med vänner och familjen och även va ute och röra på mig.

RSS 2.0